Brukere som er tagget i denne tråden

Thanks Thanks:  11
Viser resultater 1 til 19 av 19

Tråd: Nordmark - Volvo 242 Turbo - Gruppe A Replika

  1. #1

    Medlem siden
    04. april 2025
    Innlegg
    8
    Antall takk

    Standard Nordmark - Volvo 242 Turbo - Gruppe A Replika

    Tenkte å lage en liten tråd for min Volvo 242 Turbo gruppe A replika som jeg har kjørt noen løp med i Historisk Racing NM.





    Grunnen for å lage denne tråden er hovedsakelig fordi jeg har en ny motor som skal brukes sesongen 2025. Så jeg ville legge ut oppsettet og specs på motoren som er brukt tidligere og sammenligne prestasjoner hvordan det blir med den nye motoren som er såkalt "proff bygget"

    Motoren som står i nå er nesten ikke modifisert i det hele, den har Venolia stempler og en KLR T3 kam. Denne kammen gjør nok en bedre jobb som spiker en den jobben den gjør her.





    Siden denne bilen brukes i historisk racing så kan en ikke sette inn hva som helst. Ventilstørrelser, turbo type og størrelse, volum, topp etc. skal alt være iht. FIA-5020.
    Jeg kommer til å legge ut alle specs på motoren som er i bilen nå, jeg skal og legge ut prestasjoner her, eller det vil si mangel på prestasjoner. Mangen er så veldig hemmelige på hvilke deler de bruker og hva motoren presterer, her er ingenting hemmelig. Data skal analyseres og forbedringer skal gjøres.
    Kommer og med oppdatering når den nye motoren har vært i benken.


    Før vi går videre kan jeg ta litt forhistorie på bilen.
    Denne bilen ble i 2015 importert fra USA av forrige eier og skal være en av 505 Evolution bilene som ble laget for å homologere 242 turbo i FIA for racing i DPM/DTM Gruppe A på 80-tallet.





    Karosseriet ble sandblåst og lakkert opp igjen i Volvo-180 hvit, det ble montert Eggenberger type oppheng framme og senter mutter på alle fire hjørner av bilen med BBS 9x17






    Jeg overtok bilen i 2019, den hadde da den originale B21FT blokken, men med en 531 topp og datasprut. Jeg ribbet bilen og tok ut motoren for å sette inn bur av Linnerud, buret er laget likt som RUBI burene som disse bilene brukte på 80tallet med tanke på design og hvor det er sveist inn. Og dette Linnerud buret er selvklart stål og ikke aluminium da. Jeg satt og inn luftjekker når det først skulle slipes og sveises før innvendig lakkering. Jeg gjorde og de som måtte til for og få racing lisens på bilen.

    Men nok om det, og over til motoren.
    B21FT motoren ble plukket, vasket og kontrollert. Veiven viste seg og ha litt kast i tillegg til den hadde noe uønsket overflate for rådetappene. Så den ble byttet i en god og rett B23 veiv.





    En 405-topp fra en 78`GT B23E fikk byttet kam til den tidligere nevnte KLR T3 og 39kg enkle fjører, mer ble det ikke gjort med denne toppen.
    Motoren ble montert etter en god omgang med 2-kompnent Volvorød, Alt ble balansert enkeltvis og kontrollmålt for lagerklaring etc.
    Legger og ved liste for deler under.





    Når B21FT motoren var i bilen var det på tide å begynne med Bosch K-jet bensinsystemet. Slanger ble lagt opp, regulatorer montert, fikk satt inn replika Gruppe A innsugsbokser og synes det stod ganske så godt til.






    Etter en god del justeringer og målinger av bensintrykk og mengde var det på tide for oppstart. Og den gikk som en krykke.
    Omsider etter timevis med K-jet lektyre og justeringer av systemtrykk, kontrolltrykk, CO-blandings-skrue og kaldstartdyse fikk jeg den til å gå relativt bra og det var mulig å kjøre bilen. Ellers til info så styrer
    ECU
    ’en de elektriske dysene for vanninnsprøytningen. Det er lagt opp som to separate system med egen tank for 102 oktan bensin og egen tank for vann. Har du giddet å lese så langt kan jeg fortelle i god Volvo motorsport ånd at vannet for vanninnsprøytningen er såkalt ild-vann.

    Så da var det bare en ting som stod for tur.





    Jepp, hvem skulle trodd at en så å si stock motor ikke vil prestere.
    Prestasjonene i benken stod vel ikke helt til forventningene, selv om forventningene var satt lavt.





    Da er vi kommet til analysering av data som vil legge grunnlaget for det vi har til å sammenligne denne amatør-bygde B21FT motoren slik den er nå, og så med forbedret tenning og ladetrykkskonroll. Og til slutt med den proff-bygde B21ET som skal inn ila. Sommeren.

    Jeg har tatt kraftig inspirasjon for data-analysering av en annen senior forum-wanker er inne, håper han synes det bare er fint. Jeg er jo selv en rookie wanker med min føste post.

    Før vi går inn i analyseringen så kan jeg si at jeg hadde klart å sette tenningsreferansepunktet feil i
    ECU
    slik at motoren fikk 10 grader mer tenning en det mappeduden trodde han ga. Han var til og med overrasket over at han måtte over 20 grader fortenning på høyere turtall for å få MBT som det kalles. Lite visste han at di 20 gradene han la inn var i realiteten 30 grader fortenning. Denne mappeduden var heller ikke kjent med Life Racing.
    Denne lille glippen med referansepunktet fikk jeg fikset seinere etter mappingen var ferdig. Og så rettet opp i tenningsmappet der etter.
    Jeg hadde og satt opp wastegateklokken med forlite forspenn og MAP target i
    ECU
    kunne like godt Stevie Wonder satt opp med litt hjelp av Ray Charles.

    Ok, over til Excelrunking.


    Dette er data fra når bilen ble benket











    Som dere ser så er det ganske labert, den drar ikke skinnet av noen som helst pølse. Spesielt hvis dere ser på NA wNm og kjent som "den teoretiske sugemotoren " så er det ganske bra gjort å lage en racemotor som har mindre dreiemoment en den hadde når den forlot fabrikken i 1983.
    Tenningen for map*rpm er jo og heilt ute å kjører.

    For å ta litt teori så er det slik at hestekrefter er en direkte omregning av dreiemoment og rpm, for di som er interessert så er omregningen slik:

    Hp=Nm*rpm/7127

    Hp=lbsft*rpm/5252

    Med disse formlene kan en se at hestekrefter og newtonmeter grafene alltid skal krysse hverandre på 7127 rpm, og hestekrefter og Pundfot grafene skal alltid krysse hverandre på 5252 rpm, så lenge Y-aksene er skalert likt mellom dreiemomentmoment og hk. Uansett skal Nm og hk være det samme ved 7127rpm og Pundfot og hk det samme ved 5252 rpm.

    Siden Amerikanerene foretrekker lbs-ft for moment og vi metriske folk liker Nm har jeg laget ark for begge deler, så Pund-fot er på det ene og Newton-meter på det andre arket så er alle fornøyde. (Excel ark 1 og 2 over) Og den observante merket kanskje på bilde av DynaPack grafen at strekene krysset verken på 5252rpm eller 7127rpm. Det er fordi y-aksene på venstre og høyre side av bildet (Nm og Hp) ikke er likt skalert. Men når det blir riktig plottet så stemmer det bra.

    Så når du er i dynoen for å måle hester så er det faktisk momentet dynoen kan måle, og hestene blir resultatet av momentet ved et gitt rpm på motoren.

    Uansett, for å bruke et østlandsuttrykk så er den dævv. Jeg har kjørt fire 15minutters løp med denne motoren pluss treninger og kvalifiseringer uten noen problem. så selv om den er dævv, så er den i hvert fall holdbar.
    Etter noen timer i Excel og Life Cal så har jeg endret tenningsmappet samt andre innstillinger for å få mer kontinuitet for tenningen for et gitt ladetrykk eller vakuum.
    Så før motoren tas ut skal bilen i benken igjen med den nye
    ECU
    calibreringen for å finjustere å se hvordan den vil levere da. Jeg har og laget en bryter eller det vil si et hjul på et potmeter som vil gi signal til
    ECU
    for forskjellige target map ladetrykk. Så den skal testes på flere ladetrykksnivå.


    Over til Excelrunking igjen:

    Nytt forbedret map illustert under..









    Det ser hvertfall en god del bedre ut nå, så får vi se om motoren bryr seg om det da. Det er nok helt klart fortsatt forbedringer som kan gjøres og det er bare å komme med innspill.. Dette blir jo og bare et grunnlag for finjusteringer i benken.

    Kan og legge ved selve tenningsmappet slik det ser ut etter det ble ryddet opp i:





    Anbefaler ingen å bruke dette tenningsmappet uten videre. Dette er tenning som er tilpasset min motor med det ladetrykket, kompressjonsforholdet og høyoktan racefuel + vanninsprøytning som blir brukt.

    - Fortsettelse følger etter Jeg har vert i benken med denne motoren igjen for å se om det er noe mer å hente med skikkelig targetmap for ladetrykk og riktig tenning. Og få en mer reell sammenligning mellom motorene.

    - Spec liste for den nye motoren av proffbyggeren kommer seinere når motoren er montert og kjørt i benk.

    - Mapping for den nye motoren blir gjort hos den Norske seriøse forhandleren av Life Racing
    ECU
    , Jeg tror han også bruker Dyna Pack av samme type som den lokale mappeduden jeg brukte sist har.

    - For di som har instagram så ligger det noen bilder av bilen der og, burde finnes ved å søke på (gaardnordmark)
    Sist endret av Nordmark; 15/04/25 kl 12:15 Begrunnelse: Prøver og bruke ekstern bildetjeneste link for bildene.

  2. Takk Lasse R, Batland, volvoRsport takket for denne posten
  3. #2
    Registrerte brukere
    Medlem siden
    10. jan. 2011
    Sted
    BERGEN
    Innlegg
    7.633
    Antall takk

    Standard

    Det er gjort veldig mye godt arbeid her på nesten alle måter.
    Jeg er helt imponert.

    Det som nok er langt fra like imponerende er kompresjonstrykket ditt. En mistanke er at ved en komptest bør man holde fast i øyebrynene så de ikke forsvinner opp over issen.

    Jeg ser at du skriver at det er 1,4 mm løft på innsugsventilen i ØD og dette er ALT for lite for en trimkam som er oppgitt til 2,6 mm. (overdriver så det huskes av flest mulig over tid.)

    Her er det jeg finner i farten:
    KLR T3 Har mer lyft än T2 och ger lite orolig tomgång med LH2.4
    Passar motorer med lite högre effekt och modifierat sprut, helst programerbart (Eller 2xWeber/Fajs om det är sugmotor)
    Kamaxlarna är slipade på nya ämnen (vi behöver Ej någon gammal kamaxel i byte)

    Dur på körspel 280 grader
    Kamlyft: 12,15 mm
    Nockvinkel 112
    TDC lyft ca. 2,5 - 2,7 mm
    Ventilspel: 0,35mm
    Förderlarspår på kamaxeln: Ja
    Behövs lasch cap: Ja, 3mm tjocka rekomenderas

    TDC lyft är angivet med ventilspel och ställs in på följande vis.
    Ställ motorn med kolven i toppläge (avgas håller på att stänga och insug håller på att öppna).
    Insugningsventilen skall då öppna angivet värde.
    Värdet kan justeras något vid testkörning för bästa resultat.
    Ställbart kamdrev underlättar optimering av detta.
    Justera ventilsplet
    Det er også slik at når man kjører med Volvo original eksosmanifold så gir innmontering av stadig værre turbotrimkamasklinger effektøkning opp til ett gitt nivå og så snur det - HARDT. Spesielt hvis man bruker det forferdelige originale Volvo IWG baklokket som garantert klarer å bygger trykkfall mellom turbinhjulet og downpipen.



    Her ser man løsningen på problemet.



    Volvo satt grensen ved Gr.A T5 Race kammen for B21 motorene og jeg satt grensen ved BSRT5+ kammen for det som er BSRT-oppsettet for B230 motorene.
    KLR-3 er værre og krever antageligvis ett langt, godt og divided grenrør med 2 stk. separate wastegates og en vesentlig større turbo for å få fremvist de positive egenskapene sine.
    Sist endret av Batland; 01/05/25 kl 15:54

  4. Takk Nordmark, volvobrage takket for denne posten
  5. #3

    Medlem siden
    04. april 2025
    Innlegg
    8
    Antall takk

    Standard

    Takk takk.

    Ja kammen ble satt til 2,5mm løft når jeg monterte motoren. Når vi var i benken ble det så justert i den retning som ga effektøkning helt til det ikke var særlige endringer.
    Problemet som du sier er nok at den ikke passer for dette oppsettet ja. Jeg tenker nok den er moden for utskiftning i en kam som vil passe bedre til denne motoren. Det er mulig jeg kan få tak i en og montere før neste benking med denne motoren. Det hadde nok vært det beste.

  6. #4
    Registrerte brukere
    Medlem siden
    10. jan. 2011
    Sted
    BERGEN
    Innlegg
    7.633
    Antall takk

    Standard

    Sitat Opprinnelig postet av Nordmark Vis post
    Takk takk.

    Ja kammen ble satt til 2,5mm løft når jeg monterte motoren. Når vi var i benken ble det så justert i den retning som ga effektøkning helt til det ikke var særlige endringer.
    Problemet som du sier er nok at den ikke passer for dette oppsettet ja. Jeg tenker nok den er moden for utskiftning i en kam som vil passe bedre til denne motoren. Det er mulig jeg kan få tak i en og montere før neste benking med denne motoren. Det hadde nok vært det beste.
    Det er vel fortjent.
    Akkurat, det avslører en del det.
    Hvilken som helst av Volvos Alfabet-kamakslinger er nok bedre enn den kammen der for prestasjonene til den teoretiske sugemotoren er for øyeblikket 104 whp som er originalt B230FK nivå, men dreiemomentet er kun 130 wnm og det avslører at oppsettet protesterer som om det var finansiert av sjefsabotøren George Soros.
    Sist endret av Batland; 15/04/25 kl 16:42

  7. #5
    Registrerte brukere
    Medlem siden
    10. jan. 2011
    Sted
    BERGEN
    Innlegg
    7.633
    Antall takk

    Standard

    Her ser vi 300 wNm som er i nabolaget en B230 med rett over 0,5 BAR ladetrykk og peak ladetrykk 1,5 BAR på ca. 4800 o/min. er jo helt elendig.



    Går vi over på den teoretiske sugemotoren og leser av den grønne kurven på skalaen til høyre, så får vi noen og 90 lb/ft som er en katastrofe for en 120+ CID motor.



    En B21 motor leverer vanligvis i nabolaget 170 Nm som sugemotor og som teoretisk sugemotor.
    Vi ser at 170 Nm er ca. 125 lb/ft og 1 lb/ft pr. CID når det er målt på hjul / NAV, det bør man alltid ha som mål å passere.

    Her en effektmåling med ett stk. veldig lett pull pga slurende 215 mm RAC clutch og hvor slangen til wastegate ble plugget for å vise eieren av forgasserne at de tålte greit med ladetrykk. Legg merke til at det er 100 hp ved ca. 4600 o/min.



    Det er også slik at Volvo sitt IWG baklokk er helt grusomt til performance bruk og det er noe info å finne her:
    http://forum.vccn.no/showthread.php?...57#post1116357
    Sist endret av Batland; 15/04/25 kl 20:36

  8. #6
    Registrerte brukere
    Medlem siden
    10. jan. 2011
    Sted
    BERGEN
    Innlegg
    7.633
    Antall takk

    Standard

    Så må jeg innrømme at jeg har ventet på at noen skulle kombinere K-jet med datasprut. Grunnen er at jeg ikke har sett at noen som helst har satt en EFI dyse på slangen mellom bensinmengdefordeleren og styretrykksregulatoren slik at man enkelt kan mappe inn ett K-jet til å gi ønsket AFR.
    Ikke det at behovet virker så stort for øyeblikket med den flate og fine AFR kurven som du har.
    Ellers synes jeg at 4 ms i dwell tid virker litt lite for en tradisjonell rund coil på generelt grunnlag. Er det tillatt med CDI tenningsboks?
    Sist endret av Batland; 15/04/25 kl 21:57

  9. #7

    Medlem siden
    04. april 2025
    Innlegg
    8
    Antall takk

    Standard

    Sitat Opprinnelig postet av Batland Vis post
    Så må jeg innrømme at jeg har ventet på at noen skulle kombinere K-jet med datasprut. Grunnen er at jeg ikke har sett at noen som helst har satt en EFI dyse på slangen mellom bensinmengdefordeleren og styretrykksregulatoren slik at man enkelt kan mappe inn ett K-jet til å gi ønsket AFR.
    Ikke det at behovet virker så stor for øyeblikket med den flate og fine AFR kurven som du har.
    Ellers synes jeg at 4 ms i dwell tid virker litt lite for en tradisjonell rund coil på generelt grunnlag. Er det tillatt med CDI tenningsboks?
    Ja, hvis du ser på bilde av bensinfordelerhodet så er det to slanger som går ut av kontrolltrykklinjen. Den ene slangen går til den faste "regulerbare" BTR og den andre slangen går til en frekvensventil som blir styrt av
    ECU
    .

    Når det gjelder dwell så satt jeg den til 4ms siden det blir over 90% dutycycle når en passerer 6500 o/min. Den stakkars coilen er jo aleine om å levere gnist til hver av di 4 sylinderne:




    Det virker og gå greit til nå, merker ikke noe til at den sliter med å antenne ennå.

    Det er nok ikke noen som hadde lagt inn protest fordi jeg bruker CDI boks, så det er jo en mulighet.
    Sist endret av Nordmark; 16/04/25 kl 04:08 Begrunnelse: Stavefeil

  10. #8
    Registrerte brukere
    Medlem siden
    10. jan. 2011
    Sted
    BERGEN
    Innlegg
    7.633
    Antall takk

    Standard

    Sitat Opprinnelig postet av Nordmark Vis post
    Ja, hvis du ser på bilde av bensinfordelerhodet så er det to slanger som går ut av kontrolltrykklinjen. Den ene slangen går til den faste "regulerbare" BRT og den andre slangen går til en frekvensdyse som blir styrt av
    ECU
    .

    Når det gjelder dwell så satt jeg den til 4ms siden det blir over 90% dutycycle når en paserer 6500 o/min. Den stakkars coilen er jo aleine om å levere gnist til hver av di 4 sylinderene:

    Det virker og gå greit til nå, merker ikke noe til at den sliter med å antenne ennå.

    Det er nok ikke noen som hadde lagt inn protest fordi jeg bruker CDI boks, så det er jo en mulighet.
    Du har det allerede ja? Nice.

    Disse gamle gode runde coilene er solide saker så de klarer seg, men gniststyrke blir ofte en utfordring på hyggelige ladetrykk, akkurat som med ventilfjærer. Det er voldsom forskjell i sylindertrykk som gnisten skal hoppe over i når man har korrekt kompresjonstrykk, 550 Nm og 20 grader tenning vs ca. 130 ? psi kompresjonstrykk, 300 Nm og tenning lenge før stempelet er i ød.

    Jeg var innom en Tysk Porsche 944 side for endel år siden. Det som var deres løsning var MSD sin 1 kg tunge og lynraske blå Blaster HVC-2 nr. 8253 CDIcoil brukt som vanlig coil og styrt med ett 3D dwellkart.






    eller ett oppsett med CDI boks og tilhørende CDI coil.
    Sist endret av Batland; 16/04/25 kl 16:35

  11. #9

    Medlem siden
    04. april 2025
    Innlegg
    8
    Antall takk

    Standard

    Sitat Opprinnelig postet av Batland Vis post
    Du har det allerede ja? Nice.

    Disse gamle gode runde coilene er solide saker så de klarer seg, men gniststyrke blir ofte en utfordring på hyggelige ladetrykk, akkurat som med ventilfjærer. Det er voldsom forskjell i sylindertrykk som gnisten skal hoppe over i når man har korrekt kompresjonstrykk, 550 Nm og 20 grader tenning vs ca. 130 ? psi kompresjonstrykk, 300 Nm og tenning lenge før stempelet er i ød.

    Jeg var innom en Tysk Porsche 944 side for endel år siden. Det som var deres løsning var MSD sin 1 kg tunge og lynraske blå Blaster HVC-2 nr. 8253 coil brukt som vanlig coil og 3D dwell kart


    eller ett oppsett med CDI boks og tilhørende CDI coil.
    Det nok ikke rare sylindertrykket jeg har nei

    For alfabet-kamakslingene så ser jeg at A-kam, D,kam og H-kam er lett tilgjengelig av di populære. flere andre og. Hva tror du vil fungere best her? Batland
    Sist endret av Nordmark; 16/04/25 kl 07:18

  12. #10
    Registrerte brukere
    Medlem siden
    10. jan. 2011
    Sted
    BERGEN
    Innlegg
    7.633
    Antall takk

    Standard

    Sitat Opprinnelig postet av Nordmark Vis post
    Det nok ikke rare sylindertrykket jeg har nei

    For alfabet-kamakslingene så ser jeg at A-kam, D,kam og H-kam er lett tilgjengelig av di populære. flere andre og. Hva tror du vil fungere best her? Batland
    Uten tvil D-kammen som Volvo utelukkende brukte i B21E og B21Marine motorene.
    D-kammen er å anse som den opprinnelige turbo-trimkammen og siden du har blokkmontert fordeler så er valget enkelt.
    En svenske klarte å ta ut 637 hk var det vel, fra en B23 motor med 405 topp og en D-kam med ventilfjærer som gav korrekt setetrykk.
    2,8 BAR ladetrykk fra en SX700 turbo og formentlig Race E85. 637 / 3,8 MAP = 167 hp/Na så dette var nok på svinghjulet, men slett ikke dårlig.

    Jeg vil nevne ventilfjærene dine. 39 kg på setet er kun 87 lbs og selv med hydrauliske ventilløftere på V8 motorer så er man alltid i intervallet 105 - 130 lbs, altså ca. 48 - 60 kg.
    Vi må ikke glemme at på turbomotorer er det ladetrykk i innsugskanalene og baktykk i eksoskanalene som ligger på baksiden av ventilene og motarbeider ventilfjærenes arbeid.
    54 - 60 kg på setet er derfor noe å vurdere slik at man får lang og god holdbarhet når man kjører høye turtall på bane og enda glattere og finere kurver på bremsepapiret enn det B21BT motoren over her viser.
    Vi ser at mistanken om "valvesurge", som vanligvis oppstår i intervallet 5500 - 6000 o/min., nok en gang blir tydelig bekreftet her.
    D-kammen løfter i praksis ventilene ca. 10,8 mm, så man kan shimme ventilfjærene en hel del for å øke setetrykket fra 39 kg til mer gunstig nivå.

    Her noen lokalt produserte ventilfjærspacere som gir korrekt setetrykk på en 16V motor. Nesten utrolig hvor mye som kreves i enkelte tilfeller.

    Sist endret av Batland; 19/04/25 kl 11:34

  13. #11

    Medlem siden
    04. april 2025
    Innlegg
    8
    Antall takk

    Standard

    Sitat Opprinnelig postet av Batland Vis post
    Uten tvil D-kammen som Volvo utelukkende brukte i B21E og B21Marine motorene.
    D-kammen er å anse som den opprinnelige turbo-trimkammen og siden du har blokkmontert fordeler så er valget enkelt.
    En svenske klarte å ta ut 637 hk var det vel, fra en B23 motor med 405 topp og en D-kam med ventilfjærer som gav korrekt setetrykk.
    2,8 BAR ladetrykk fra en SX700 turbo og formentlig Race E85. 637 / 3,8 MAP = 167 hp/Na så dette var nok på svinghjulet, men slett ikke dårlig.

    Jeg vil nevne ventilfjærene dine. 39 kg på setet er kun 87 lbs og selv med hydrauliske ventilløftere på V8 motorer så er man alltid i intervallet 105 - 130 lbs, altså ca. 48 - 60 kg.
    Vi må ikke glemme at på turbomotorer er det ladetrykk i innsugskanalene og baktykk i eksoskanalene som ligger på baksiden av ventilene og motarbeider ventilfjærenes arbeid.
    54 - 60 kg på setet er derfor noe å vurdere slik at man får lang og god holdbarhet når man kjører høye turtall på bane og enda glattere og finere kurver på bremsepapiret enn det B21BT motoren over her viser.
    Vi ser at mistanken om "valvesurge", som vanligvis oppstår i intervallet 5500 - 6000 o/min., blir nok en gang tydelig bekreftet her.
    D-kammen løfter i praksis ventilene ca. 10,8 mm, så man kan shimme ventilfjærene en hel del for å øke setetrykket til mer gunstig nivå.

    ok, kan godt prøve med en D-kammen å se hvordan den går da.

    På V8 motorene må jo fjørene presse tilbake både vippearmer, støtstenger og kam-followerene. Di har vel ofte større og tyngre ventiler og kan jeg tenke meg. Men det skader nok ikke å shimse opp til mer forspenn hos meg heller.

  14. #12
    Registrerte brukere
    Medlem siden
    10. jan. 2011
    Sted
    BERGEN
    Innlegg
    7.633
    Antall takk

    Standard

    Den er god, flott, takk.

    F-manifolden er en bedriten affære, men 145 Whp-Na har vi sett gjentatte ganger fra 2316 ccm, så B21E originalnivå på 123 hp og ca. 170 Nm fra den teoretiske sugemotoren bør kunne gå med ca. 1,65 BAR ladetrykk uten vanninnsprut.

    Det stemmer, men fordi det ligger på "rett side" av vippearmen hvor farten liten og bevegelsene små, så gjør det at ulempene er langt mindre enn det tunge ventiler er, enten direkte eller ved hjelp av en stor og tung ventiltrykker som bruker store og tunge shim.

    Jeg slenger rundt meg med info som kan vurderes og så gjør den enkelte det som er det rette for dem å gjøre.

    1,65 BAR ladetrykk bak en 44 mm innsugsventil reduserer setetrykket fra f.eks 39 kg (siden du nevnte det) og ned til ynkelige 25 kg og da er man i problemer og kurvene blir ofte hakkemat.
    Helt korrekt er jo dette ikke, men det forteller noe verdifullt likevel.
    Sist endret av Batland; 16/04/25 kl 16:40

  15. #13
    Lasse R sin avatar
    Medlem siden
    21. feb. 2010
    Sted
    Akershus
    Innlegg
    2.941
    Antall takk

    Standard

    For en fantastisk kul bil.

    Takk for at du deler dette med oss, skal definitivt følge med i denne tråden

    Er dette den Nielsen tok inn?

  16. Takk Nordmark takket for denne posten
  17. #14

    Medlem siden
    04. april 2025
    Innlegg
    8
    Antall takk

    Standard

    Sitat Opprinnelig postet av Lasse R Vis post
    For en fantastisk kul bil.

    Takk for at du deler dette med oss, skal definitivt følge med i denne tråden

    Er dette den Nielsen tok inn?
    Takk.
    Ja stemmer det var Nielsen sin tidligere

  18. Takk Lasse R takket for denne posten
  19. #15
    Registrerte brukere
    Medlem siden
    31. mai 2012
    Sted
    Sande i vestfold
    Innlegg
    223
    Antall takk

    Standard

    Flott bil!

    Denne tråden skal følges

  20. Takk Nordmark takket for denne posten
  21. #16

    Medlem siden
    04. april 2025
    Innlegg
    8
    Antall takk

    Standard

    Sitat Opprinnelig postet av Batland Vis post
    Det er gjort veldig mye godt arbeid her på nesten alle måter.
    Jeg er helt imponert.

    Det som nok er langt fra like imponerende er kompresjonstrykket ditt. En mistanke er at ved en komptest bør man holde fast i øyebrynene så de ikke forsvinner opp over issen.

    Jeg ser at du skriver at det er 1,4 mm løft på innsugsventilen i ØD og dette er ALT for lite for en trimkam som er oppgitt til 2,6 mm. (overdriver så det huskes av flest mulig over tid.)


    Det er også slik at når man kjører med Volvo original eksosmanifold så gir innmontering av stadig værre turbotrimkamasklinger effektøkning opp til ett gitt nivå og så snur det - HARDT. Spesielt hvis man bruker det forferdelige originale Volvo IWG baklokket som garantert klarer å bygger trykkfall mellom turbinhjulet og downpipen.


    Volvo satt grensen ved Gr.A T5 Race kammen for B21 motorene og jeg satt grensen ved BSRT5+ kammen for det som er BSRT-oppsettet for B230 motorene.
    KLR-3 er værre og krever antageligvis ett langt, godt og divided grenrør med 2 stk. separate wastegates og en vesentlig større turbo for å få fremvist de positive egenskapene sine.

    Ojoj, det er jammen godt issen min er lang, hvis det er lov å si. Ellers hadde øyenbrynene aldri kommet tilbake i posisjon. Batland

    Etter litt nærmere kalkuleringer av statisk og dynamisk kompresjonsforhold blir det ganske så klart at denne 284-kammen passer dårlig her med myye høyere baktrykk en ladetrykk og myye for lite advance, rett og slett retarded.


    Her er graf av kam profilen ved målt ventilløft vs grader veivrotasjon:



    kan ikke garantere at det er 100%, men burde uansett være rimelig bra. Kan og se at innsug er åpen 1,4mm ved TDC og at innsug ventil stenger på 78 grader ABDC


    Når jeg fikk regnet riktig så ble det statiske kompresjonsforholdet 7,2:1
    Det som er tragisk her er jo det dynamiske kompresjonsforholdet som ble hele 5,16:1

    Med 1,5bar ladetrykk blir det effektive ladetrykk-kompresjonsforholdet da 12,54:1 som ikke er rare greiene.

    Jeg la inn en test med et statisk kompresjonsforhold på 8,5:1 og en mildere 268-kam med mer riktig timing på 2mm åpen ved TDC. Da fikk jeg at innsug ventil stenger på 58 grader ABDC.
    Dette gir et dynamisk kompresjonsforhold på 7,11:1 og et effektivt ladetrykk-kompresjonsforhold på 17,27:1

    Litt usikker på hvor det bør ligge for banekjøring. men med høyoktan drivstoff som blir brukt så er det nok fortsatt litt margin her. Det er heller ikke sikkert at teorien går hånd i hanske med praksisen her. Ting skjer jo på turtall med trykk i både hode og ræva.

  22. Takk Batland takket for denne posten
  23. #17
    Registrerte brukere
    Medlem siden
    10. jan. 2011
    Sted
    BERGEN
    Innlegg
    7.633
    Antall takk

    Standard

    Sitat Opprinnelig postet av Nordmark Vis post
    Ojoj, det er jammen godt issen min er lang, hvis det er lov å si. Ellers hadde øyenbrynene aldri kommet tilbake i posisjon. Batland

    Etter litt nærmere kalkuleringer av statisk og dynamisk kompresjonsforhold blir det ganske så klart at denne 284-kammen passer dårlig her med myye høyere baktrykk en ladetrykk og myye for lite advance, rett og slett retarded.


    Her er graf av kam profilen ved målt ventilløft vs grader veivrotasjon:



    kan ikke garantere at det er 100%, men burde uansett være rimelig bra. Kan og se at innsug er åpen 1,4mm ved TDC og at innsug ventil stenger på 78 grader ABDC


    Når jeg fikk regnet riktig så ble det statiske kompresjonsforholdet 7,2:1
    Det som er tragisk her er jo det dynamiske kompresjonsforholdet som ble hele 5,16:1

    Med 1,5bar ladetrykk blir det effektive ladetrykk-kompresjonsforholdet da 12,54:1 som ikke er rare greiene.

    Jeg la inn en test med et statisk kompresjonsforhold på 8,5:1 og en mildere 268-kam med mer riktig timing på 2mm åpen ved TDC. Da fikk jeg at innsug ventil stenger på 58 grader ABDC.
    Dette gir et dynamisk kompresjonsforhold på 7,11:1 og et effektivt ladetrykk-kompresjonsforhold på 17,27:1

    Litt usikker på hvor det bør ligge for banekjøring. men med høyoktan drivstoff som blir brukt så er det nok fortsatt litt margin her. Det er heller ikke sikkert at teorien går hånd i hanske med praksisen her. Ting skjer jo på turtall med trykk i både hode og ræva.
    Du ble såpass overrasket ja?
    Jeg har en enkel huskeregel. Når man tar en enkel komp.test, så skal trykket i BAR være høyere enn kompresjonsforholdet, aldri lavere.
    Du fortsetter å gjøre veldig godt arbeid her, det må jeg si.
    Takk for bekreftelsen som gjør det tydelig hvorfor resultatet er som det er for øyeblikket. Jeg har om ikke identiske, så veldig like resultater.
    Legg merke til at innsugsventilen står åpen mer enn 8 mm i ND. Dette er for mye.

    Jeg mener at det bare finnes to forskjellige hovedoppskrifter som fører til ett vellykket resultat og det er high boost eller high flow oppsett og det er betydelige fordeler og betydelig ulemper med begge deler. Her må man i utgangspunktet gjøre ett valg for hvis man blander sammen deler fra de to oppsettene, da blir resultatene alltid det som du har hatt.

    En Gr.A Volvo er definitivt utelukkende egnet for ett high boost oppsett som kjennetegnes av moderat turtall for maks effekt, 2 ventiler pr. sylinder, en "liten" HIGH-BOOST turbo, mild kam og riktig hyggelig nivå på ladetrykket.
    Eks. på high flow oppsett er Honda V-tec motorer, BMW M3 motorer osv. Disse avgir maks effekt på høye turtall og MÅ derfor ha en uvanlig stor turbo i "High-flow" utgave som da helt uunngåelig spooler sent og saboterer alt av dreiemoment i mellomregisteret, noe man må kompensere for med veldig lett diff. utveksling.

    Både jeg og andre rundt her har kjørt fra 6,83:1 og "opp til" 7,2:1 i kompresjonsforhold med ubetinget suksess, men kamvalget har da alltid vært forsiktig, noe som er helt nødvendig.

    1,4 mm åpen innsugsventil i ØD er ikke ett dårlig valg når man har høyt baktrykk på en 2V turbomotor, men man MÅ ALLTID sørge for at man har betydelig lavere løft på eksosventilen i ØD enn det man har på innsugsventilen og for øyeblikket har du det motsatt og med vanvittige ca. 3,0 mm åpen eksosventil i tillegg. I ditt tilfelle betyr det at eksosen snur og strømmer tilbake i sylinderen i hele 45 grader etter ØD siden trykket i eksoskanalen er høyere enn i innsugskanalen og høyere enn inne i sylinderen når stempelet raser nedover og gjør god plass.

    Jeg ser at du kjører hybridturbo med formentlig billett kompressorhjul, men vet selvsagt ikke noe mer om den. Hva tillater reglene at du gjør med turboen?
    Vi antar at dette er ett billett High-boost kompressorhjul. Legg merke til hvor uvanlig høyt det er og at tippene på bladene går utenfor "bunnplaten" til kompressorhjulet.
    https://scontent-hel3-1.xx.fbcdn.net...vA&oe=6836AB1B

    Hvis selve turboen gjør at motoren "snur" effektkurven på ett relativt moderat turtall, så hjelper det INGENTING å ha en kamaksling med mer enn beskjeden durasjon og ergo lite ventilløft. Tvert imot saboterer det.
    Jeg har målt at den ene 268 graders turbokamakslingen på markedet faktisk er over 280 grader i praksis og kan minne om at Gr.A kammene var fra 252 grader og "helt opp til" 267 graders for T5 RACE kammen som i sin tid ble beskrevet som en extrem kam for gatebruk da den hadde 10,67 mm kamløft og jeg husker rett.
    D-kammen har 11,2 mm løft og funker godt hvis man har en oppgradert turbo som gir motoren ett redusert baktrykk i forhold til utgangspunktet. Vi ser at din kam har crossover XO (begge ventiler står like mye åpen samtidig i overlappet) på ca. 2,0 mm. D-kammen har 1,66 mm i XO og er steg i riktig retning da arealet i overlappstriangelet reduseres raskt med lavere XO.

    Her ett greit turbokam eksempel for en annen god gammel 2V traver, en 8V Saab motor.
    Lobe angle er som vi ser 110 og 120 grader som betyr at kammen har 115 grader LSA og er montert med 5 grader advance. (som så MANGE andre Catcams Turbo kammer).
    XO er baktrykksvennlige 1,35 mm og med 5 grader advance blir det i praksis til at man begynner mappeseansen med 2,4 mm løft på innsugsventilen og 0,90 mm for eksosventilen og så prøver man seg frem derfra.
    Se de ventilsetevennlige rampene på denne kammen. Spesielt eksosventilene legges pent og rolig tilbake i setet for å gi lite støy og lang levetid.
    Vi har sett at Saab og Volvo ofte bruker samme kamprofiler i bilcross og Rallycross.

    http://www.catcams.com/products/cams...nguage=english

    Vi har testet at med ca. 8,5:1 i kompresjonsforhold, god intercooler, god turbo, godt eksoanlegg og en god turbokam så kunne man med korrekt mappet datasprut kjøre 1,6 BAR ladetrykk på pumpebensin uten tricks.
    Dette gir ett effektivt ladetrykk- kompresjonsforhold på 17,05:1 eller kanskje litt mer da jeg ikke husker hvor mye advance som var brukt dengang da.
    Med Racefuel og vanninnsprut burde ikke 24:1 være noe problem. Det betyr 2,65 BAR ladetrykk hvis man har en genuin High Boost turbo som da henger med på disse ladetrykkene.
    Sist endret av Batland; 11/05/25 kl 12:26

  24. Takk Nordmark takket for denne posten
  25. #18
    volvobrage sin avatar
    Medlem siden
    20. des. 2009
    Sted
    Oppedal
    Innlegg
    4.631
    Antall takk

    Standard

    Rå bil!!
    Bruksbil: Volvo 945 1995
    Prosjektbil: Volvo 242DL 1980
    X - bilar: Volvo 240GL 1983, Volvo 740GL 1991, Volvo V70 T5 AWD 1997, Volvo 940LT 1997, Volvo 960 1995, Volvo Amazon 1967 herregårdsvogn

  26. Takk Nordmark takket for denne posten
  27. #19

    Medlem siden
    04. april 2025
    Innlegg
    8
    Antall takk

    Standard

    Ny oppdatering.

    B21FT motoren som stod i bilen ble tatt ut og demontert for og gjøre noen endringer før ny benking og løp på Rudskogen.

    405 toppen:
    - Slipet forbrenningskammeret til 59cc
    - Portet litt på kanter og overganger
    - Borret 2stk 6mm kjølehull bakerst på toppen
    - Satt inn 74graders termostat
    - Byttet kam fra KLR T3 til KY1114

    Undersiden av 405 toppen etter en runde med luftsliperen:



    Bunndelen:
    - Lett honing sylinderene med SC Flexhone
    - Byttet stempel fra 22cc Venolia til flate std B21A Mahle
    - Tettet retur inn til vannpumpen fra toppen

    Bunndel:



    Kompresjonsforholdet ble nå 8,5:1 fra tidligere 7,1:1

    Fikk portet F-manifolden litt rundt dysehullene og portet den originale 240 eksosmanifolden litt i løpene fra sylinderne og myyye ved utløpet til turbo.

    Porting av 240 turbo manifold:



    Fikk sjekket og markert opp innløp/utløp mellom turbinhus og eksosmanifold for litt match porting:




    Var lei av at boltene mellom eksosmanifold og turbo løsnet, så ordnet det slik:




    Når turboen først var av så var det like greit å måle den. Har og fått den nye turboen fra SL Turbo i Sverige som var tiltenkt den nye motoren fra motorbyggeren, men er usikker om jeg skal bruke den eller flytte Norsk Turbo Service turboen som er i bruk nå over til den nye motoren.
    kan nok prøve begge å se hva som virker best. Fortsetter med Turbotechnics turboen nå.

    Her er Målene:

    Norsk Turbo Service Turbo Technics hybrid:




    SL Turbo Garrett TPL1098 hybrid:



    Turboen fra SL Turbo AB har fått "back cut" på turbinhjulet som han anbefalte.


    Så var det montering av longblock og måle opp 2 ulike kam akslinger. Begge kammene ble shimset til 0,35mm klaring kald.
    Kam 1 var KLR T1
    Kam 2 var KY 1114





    Ble litt overrasket over resultatene jeg fikk når jeg hadde målet opp begge kammene og sammenlignet resultatene.
    KLR T1 kammen er oppgitt til 268 grader durasjon med 112 grader lobe seperation.
    KY 1114 kammen er oppgitt til 280 grader durasjon med 114 grader lobe seperation.

    KLR T1:




    KY 1114:




    På bildet under er grafene fra begge kam akslingene lagt over hverandre og som dere ser så er di nesten identiske:



    KY 1114 kammen ble valgt for videre bruk og satt til 2,2mm åpen ved TDC.

    Monterte motoren i bilen igjen, men fikk tatt bilder av 2 nye sensorer som er lagt til denne gang.
    På første bilde kan du se det går et rustfritt rør gjennom varmeisoleringsplaten og inn i undersiden av eksosmanifolden like før turbininnløpet. Røret går videre til en liten beholder med en trykksensor som måler "TIP" (Turbine inlet pressure)
    På andre bilde viser en K-type temperatursensor montert i innløpet på turbinhuset til turboen for å måle "TIT" (Turbine inlet temperature)






    Så var alt koblet opp og klart for litt innkjøring med innkjøringsolje og videre til dynobenken.






    Så får vi se om det har blitt noe forbedringer med di endringene som er gjort. Høyere komp, ny kam, Porting av manifolder og enkel sliping av kanter og overganger i topp, lavere termostat etc.
    Kan legge ved spec liste slik motoren er nå:




    Bilde fra Dynapac graf:



    For og få litt mer oversikt på hva som skjer så blir det klarere i excel.




    Jo det ble noe forbedring kan det se ut som, 294 whp og 430 wNm. Det blir 41 whp mer en den hadde sist, og hele 125 wNm mer og et veldig ulikt register.
    en whp økning på 16% med 6% høyere ladetrykk denne gang. Er og oppe på 168 NA wNm, litt mer skuffende at NA whp bare var på 113, men det er fortsatt en økning på 9%

    Vi er nå nesten på 1:1 for (NA lbs/ft) over CID. hvis du legger godviljen til så er jo 124/130=1


    Vi kan se på eksosdataen fra dyno:




    Når du ser på eksosbaktrykket i eksosmanifolden så er det en del lavere en det jeg hadde trodd det var. Map og Emap eller "TIP" følger hverandre opp til omtrent maks ladetrykk, så er faktisk baktrykket litt lavere en ladetrykket fra 4000 rpm til 4400 rpm. Noe som jo er veldig gunstig.
    Videre stiger eksosmottrykket opp til 2,7bar (3,7bar abs) over 7000 rpm der ladetrykket er 1,6bar (2,6bar abs) som bare gir et forhold på 1,42:1 for tip/map
    Som vist tidligere på bilde av målene på turbinhuset til denne turboen så er den en del større en kompressordelen av turboen og en del større en turbinhuset på turboen fra SL turbo. Det forklarer nok hvorfor den spoler opp slik den gjør vist her i dynoen. Når det er sagt så spoler den litt tildligere ved 3700 rpm ved faktisk bruk på bane.
    På banekjøring så ligger turtallet mellom 5k og 6,5k med noen dupper ned i 4k i svinger.

    Så var det til Rudskogen for 3 runde for Racing NM i klassen historisk racing.




    I 2024 klarte jeg 1 min 41,7 sek som beste runde.
    I år med litt forbedret motor klarte jeg 1 min 39,1 sek på beste runde.

    Fikk kjempet litt med denne escort mk1 med BDG:




    Linker til løpene hvis noen er interessert:

    Lørdag:
    https://youtu.be/uZ1_W-M_9Hs?t=9371

    Søndag:
    https://youtu.be/fMoI-3ohWeQ?t=594


    Neste oppdatering blir etter neste løp på Rudskogen. Har hentet den nye B21ET grp A spec motoren hos Scimec motor.
    Motoren blir montert og benket før løpet så får vi se om den vil gi mer power og bedre rundetider.
    Spec liste av motor og dynopapir kommer da.

Lignende tråder

  1. Gruppe A turbo
    By JK95 in forum Motor og gir
    Svar: 0
    Siste post: 10/09/21, 15:25
  2. Volvo 240 gruppe A turbo, spec ?
    By Holck in forum Motor og gir
    Svar: 10
    Siste post: 13/11/16, 21:09
  3. gruppe a turbo
    By stian in forum Motor og gir
    Svar: 12
    Siste post: 11/06/14, 11:58
  4. Volvo 242 V8 Gruppe A
    By Turbotony in forum Biler selges / kjøpes
    Svar: 12
    Siste post: 24/08/10, 04:32

Regler for innlegg

  • Du kan ikke starte nye tråder
  • Du kan ikke svare på innlegg / tråder
  • Du kan ikke laste opp vedlegg
  • Du kan ikke redigere meldingene dine
  •